Historicus inter saecula movens Kniha k životnímu jubileu prof. Jiřího Peška - Ivana, Ebelová (Karolinum, 2026)
Kniha příspěvků k životnímu jubileu profesora Jiřího Peška odráží široký okruh jeho badatelských zájmů a přináší poprvé jubilantovu kompletní bibliografii. Po úvodních textech, jež shrnují Peškovu dosavadní životní dráhu a mají dílem i vzpomínkový charakter, následuje dalších dvacet pět příspěvků od domácích i zahraničních autorů. Jsou rozděleny do tří oddílů. První z nich je věnován dějinám pražské univerzity a kulturním dějinám českých měst v pozdním středověku a raném novověku, druhý oddíl pak podobné tematice v 19. a 20. století. Třetí část knihy odráží dlouholetý profesionální zájem o německé a rakouské země, přičemž právě zde najdeme také několik příspěvků jubilantových zahraničních přátel, jejichž interes se naopak často zaměřuje k českým zemím.
Keywords: Dějiny