Kompozice digitální fotografie v praxi kniha, která vás naučí kreativně tvořit - Němcová, Marie (Grada, 2010)
Kniha je průvodcem fotografa amatéra, který využívá komfort fotografování s digitálním aparátem. Povede jej k tomu, aby snímek nebyl pouhým dokumentem a autor do něj mohl vložit určitý obsah a pocity, které jej oslovily při výběru námětu. Pomůže mu vyskládat jednotlivé prvky v obraze, pochopit jejich roli v něm a zvolit nejvhodnější kompoziční řešení. Nabídne množství tvůrčích námětů a nápadů od zachycení reality až po abstrakci. Současně uvádí možnosti využití osvětlení, barevných efektů nebo neostrosti jako kreativních prvků, až po tvůrčí nedodržení kompozičních pravidel. Kapitola o digitálním aparátu je zaměřena na využití jeho režimů a různých nastavení ve prospěch podpory obsahu snímku a tvůrčího záměru. Samostatná kapitola se věnuje rozboru a hodnocení ukázek snímků s nejčastěji se vyskytujícími chybami. Čtenář v ní najde také náměty pro kouzla a triky v digitální fotokomoře počítače, týkající se nejen technického vylepšení obrazu, ale zejména jeho přeměny v kreativní snímek.
Keywords: Digitální fotografie a video