Být Němcem znamená být luteránem Němečtí evangelíci na Děčínsku a Šluknovsku v 19. a 20. století - Zeman, Václav (Karolinum, 2025)
Němečtí evangelíci po tolerančním patentu patří mezi málo probádaná témata historie českých zemí. Autor tuto mezeru zaplňuje výzkumem dvou severočeských příhraničních regionů, kde se zaměřuje na zakládání evangelických sborů v 19. století, rozmach činnosti církve na počátku 20. století, složité postavení německých evangelíků i pestrou škálu jejich aktivit v období meziválečné ČSR, pronikání nacistické ideologie do církevního prostředí ve 30. letech 20. století, úpadek církevního života za druhé světové války, zánik církve v důsledku vysídlení německých obyvatel z Československa i jejich duchovní a hmotné dědictví po roce 1945. To vše kniha popisuje v širším geografickém kontextu, včetně těsných vazeb na sousední Sasko. Práce je založena na primárních zdrojích z českých i zahraničních archivů.
Keywords: Společenské vědy, historie