Břevno v oku Lidé v roce 2022 - Koukolík, František (Karolinum, 2022)
Nový soubor padesáti esejů s podtitulem "Lidé v roce 2022" nápadem a strukturou volně navazuje na předešlou knížku Chlap kousl psa (2021). Společným tématem je mapovat "mozaiky lidské nátury, jak ji skládají špičkové vědecké časopisy". Eseje i tentokrát vycházejí z aktuálních poznatků a trendů soudobé vědy, především kognitivních neurověd, se širokým záběrem do dalších oborů od psychologie přes sociologii a kulturní antropologii až po neuroekonomii či neurogenetiku. Citované zdroje jsou vysoce kvalitní, autor rozvíjí nastolené otázky mnohdy překvapivým směrem. Znovu tak potvrzuje svou pověst popularizátora vědy par excellence.
Keywords: Psychologie pro každého