Amerika v proměnách staletí - Opatrný, Josef (Karolinum, 2024)
Encyklopedie věnovaná americkému kontinentu obsahuje hesla popisující všechny současné i minulé státní útvary v Severní i Jižní Americe a také události, které zásadně ovlivnily dějiny regionu, jako např. objevitelské expedice, války, bitvy, povstání a aféry. Přehledová hesla věnovaná současným státům podávají základní informace o obyvatelstvu, hospodářství, zemědělství, historii, teritoriálním vývoji i současné politické situaci. Nechybí ani seznamy prezidentů či jiných vládnoucích státních představitelů. Dále zde čtenář nalezne vysvětlení klíčových pojmů, informace o nejdůležitějších hnutích, smlouvách, organizacích a různých fenoménech typických pro tento region. Druhé vydání obsahuje kromě aktualizovaných a doplněných hesel také nové mapy, zachycující současný stav i historický vývoj.
Keywords: Dějiny