Greek Gods in the East Hellenistic Iconographic Schemes in the Central Asia - Stančo, Ladislav (Karolinum, 2012)
Kniha pojednává o osudu řeckých mytologických námětů, postav božských i heroických, daleko na Východě, především v oblasti starověké Gandháry a Baktrie. V abecedně řazeném přehledu jsou zde pojednána jednotlivá základní ikonografická schémata, která si umění těchto oblastí vypůjčilo z helénistického Středomoří. Můžeme srovnat, jak se jednotlivá typická vyobrazení řeckých božstev v průběhu staletí měnila a přizpůsobovala vkusu i představám místního obyvatelstva. Vedle toho se řada původně řeckých mytologických postav i s jejich obvyklými atributy stala, jak je zde názorně ukázáno, základem pro zobrazení různých místních - íránských, indických i jiných - božstev.
Keywords: Sociologie