Hledání odpovědnosti Dialog - Hvížďala, Karel (Karolinum, 2021)
Volné pokračování úspěšného knižního rozhovoru Karla Hvížďaly a Jiřího Přibáně Hledání dějin z roku 2018 se dotýká nejpalčivějších otázek současnosti. V Hledání odpovědnosti je řeč hlavně o etice a morálce, paradoxech moderní a postmoderní doby nebo diferencovanosti soudobých společností, do hloubky zasažených pandemickou situací. Definice základních filosofických a sociologických pojmů, jako jsou kultura, sociální normy, hodnoty, a úvahy nad otázkami fungování státu, ekonomického uspořádání světa, stavu univerzit nebo médií jsou natolik výstižné, že se tato rozprava může stát základní četbou pro každého, kdo sleduje stav dnešního světa se znepokojením, ale beze strachu, stejně jako její autoři. "Namísto morálního kázání nabízejí autoři ,ironickou etiku', která tkví v úsilí o odstup od sebe sama. Coby etičtí ironici vidíme lépe - druhé, svět i sebe. Až nyní totiž zjišťujeme, že sebevznešenější hesla jsou tváří v tvář složitosti, možná i absurditě spatřeného světa jen dalším nánosem, navíc ne kdovíjak cenným. Jak nekázat o dobru, a nepropadnout cynismu ani zoufalství? Cest je více, spojuje je jedno: zápal musí tkvět v myšlení, ne v souzení." Tereza Matějčková "Znovu najít osobní i sociální politický život jako zaujatý vztah s druhým, to je v současných narcistních společnostech dvojnásob potřebné a cenné." Petr Fischer "Je nejvyšší čas zastavit se a situaci rozebrat, tj. objevit otázky, které obsahuje, a nahlas je vyslovit. Neopouštět konflikt různých interpretací, a namísto toho hledat, jak mu odpovědět a vystavit se sociálnímu riziku odpovědnosti. Neboť odpovídat nelze na základě nějakého pravidla. Je třeba odpovídat za toto odpovídání samo." Miroslav Petříček
Keywords: Sociologie