Perifrastické konstrukce v portugalštině - Jindrová, Jaroslava (Karolinum, 2017)
Cílem práce je podat přehled perifrastických konstrukcí s významem fázovosti v současné evropské portugalštině. Při jejich klasifikaci jsme vycházeli z modelu vytvořeného pro španělštinu Bohumilem Zavadilem, jenž navazuje na koncepci E. Coseria a Nelsona Cartageny. Opisné vazby dělíme podle povahovědějového významu do tří základních skupin: na perifráze s významem ingresivním, durativním a terminativním. Celkem jsme vyhledali a podle významu zařadili 60 různých slovesných perifrází. Pro určení významu celé konstrukce ve třeba posuzovat širší kontext, neboť některé perifráze mohou mít více významů.
Keywords: Ostatní jazyky