Gastroenterologie a hepatologie Učebnice - Lukáš, Karel (Grada, 2007)
Tato instruktivní a praktická učebnice je sepsána odborníky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kniha vychází z bohatých pedagogických zkušeností autorů a potřeb cílové skupiny čtenářů - mediků a mladých lékařů. Žádané informace v ní ale najdou i internisté a praktiční lékaři.Co v publikaci najdete? Stať o základech vyšetřování v gastroenterologii. Následující oddíly se zabývají systematickou gastroenterologií dle jednotlivých orgánů. Zvláštní kapitoly jsou věnovány nádorům, včetně stále častěji se vyskytujícímu kolorektálnímu karcinomu. Veliký důraz je kladen na intenzivní péči, v této kapitole jsou závažné akutní stavy probírány velmi zevrubně z hlediska přístupu a léčby na oddělení zaměřeném na tento typ péče. Kniha končí kapitolou o dietologii, která je stále důležitou a nedílnou součástí péče o nemocné.
Keywords: Gastroenterologie, hepatologie