Kultura - zbožnost - symbolická politika Proměny společnosti ve střední Evropě v 17. a 18. století - Ducreux, Marie-Élizabeth (Karolinum, 2023)
Kniha představuje průřez životního díla francouzské historičky a bohemistky Marie-Élizabeth Ducreux. Výbor textů si klade za cíl umožnit českému čtenáři plně pochopit rozsah badatelských zájmů Marie-Élizabeth Ducreux i způsob a metodu jejího přemýšlení o české historii důsledně zasazené ve středoevropském kontextu, neboť je sice historičkou, která zná příslušné prameny a dobovou literaturu středoevropské provenience hlouběji než mnozí "domácí" autoři, ale současně jako Francouzka dokáže nahlížet zdejší dějiny "zvenčí", bez zátěže našich traumat a stereotypů.
Keywords: Dějiny