Propedeutika a vyšetřovací metody vnitřních nemocí - Špinar, Jindřich (Grada, 2008)
Propedeutika ve vnitřním lékařství je učebnice mezioborového předmětu, který musí zvládnout každý student lékařské fakulty, který postoupí z preklinických oborů do kliniky a je potřeba, aby uměl vyšetřit nemocného. Zahrnuje základy anamnézy a klinické vyšetření lékařem. Základem je vyšetření pohledem, poklepem, poslechem a pohmatem. Tato vyšetření se používají ve všech oborech medicíny, nejen ve vnitřním lékařství. V dnešní moderní době musí však propedeutika obsahovat i základy pomocných vyšetřovacích metod RTG, UZV, EKG, invazivní diagnostiku a základní interpretaci laboratorních nálezů.Propedeutika ve vnitřním lékařství brněnských autorů je moderní příručkou začínajícího lékaře (studenta lékařské fakulty), ve které najde vše podstatné o vyšetření pacienta a o interpretaci nejčastějších a dostupných pomocných vyšetřovacích metod.Dvojbarevná publikace s více než 150 obrázky a tabulkami.
Keywords: Interna