Analýza privatizace a restitucí v ČR Transformace národního hospodářství, zejména liberalizace vlastnických práv: privatizace, restituce a ostatní systémové změny - Zeman, Karel (Karolinum, 2018)
Publikace je komplexní národohospodářskou analýzou celého čtvrtého pilíře transformace národního hospodářství ČR (tj. liberalizace vlastnických práv) v období 1989-2015. Hlavním cílem knihy je prezentace výsledků dlouhodobého výzkumu zaměřeného na procesní, statistickou, ekonomickou a makroekonomickou analýzu privatizačního procesu, restitučních procesů, procesů likvidace a konkurzů státních podniků a transformace státního majetku do vlastnictví obcí realizovaných transformačními institucemi v ČR. Aby měl čtenář k dispozici kompletní náhled na jednotlivé segmenty transformace a jejich souvztažnosti, najde v knize charakteristiky všech čtyř transformačních pilířů (tj. liberalizaci cen, liberalizaci zahraničního obchodu, makroekonomickou stabilizaci a liberalizaci vlastnických práv). Monografie je také prvotním zdrojem většiny v ní publikovaných analytických dat a závěrů. Je určena odborné i laické veřejnosti, studentům a všem zájemcům o ekonomii, hospodářskou politiku, moderní hospodářské dějiny a navazující oblasti. Kniha navazuje na předchozí publikace Analýza privatizačního procesu v České republice, Analýza restitučních procesů v České republice a Vývoj vlastnictví k půdě a souvisejících procesů na území ČR od roku 1918 do současné doby a završuje je.
Keywords: Ekonomie