Mezi zdarem a zmarem Proč? Jak? Co? - Payne, Jan (Karolinum, 2021)
Kniha mapuje terén palčivý pro člověka vždycky a v současnosti zejména. Doporučení typu "poznej sebe sama" či "buď sám sebou" i otázky jako "odkud přicházím", "kam jdu" a hlavně "kdo jsem" se vkrádají do mysli stále a v dobách vyhrocených se k nim přidává ještě "proč zrovna já" či "má život vůbec smysl?". Smysl života je klíčovým problémem lidské bytosti provázející ji na každém kroku a otázka po něm je obzvlášť vyhrocená v nynější době, kdy se všechno mění a kdy lidé tápou. Práce filosofické povahy s řadou exkurzů k teologii, psychologii, neurologii i dalším oborům představuje zevrubnou analýzu lidské reflexe a intencionality a na tomto základě chce ukázat řešení tíživých otázek. Na rozdíl od běžného přístupu zdůrazňuje etiku naděje, důvěry a ctnosti s tím, že vztahy soukromé jsou podmínkou veřejného řádu. Avšak bylo by chybou pokládat text za návod k použití typu "udělej si sám" či "snadno a rychle" bez zapojení vlastního myšlenkového úsilí o to, aby život nebyl zmarem, ale zdarem.
Keywords: Ostatní