Praktikum lékařské mikrobiologie - Žemličková, Helena, a, kol (Karolinum, 2020)
Skripta seznamují studenty lékařských fakult s principy laboratorní diagnostiky v oboru lékařská mikrobiologie. Jednotlivé kapitoly stručně popisují témata praktických cvičení, metody přímého i nepřímého průkazu klinicky významných mikroorganismů, součástí textu jsou i návody na provedení a hodnocení jednotlivých testů či metod. Poskytují studentům informace o nejvýznamnějších původcích bakteriálních infekčních onemocnění a jejich identifikaci. Tyto znalosti jsou nezbytné pro pochopení časové náročnosti metod užívaných v mikrobiologické laboratoři, indikaci mikrobiologického vyšetření a jeho interpretaci. Tento přehled by měl studentům umožnit osvojit si základní principy mikrobiologické diagnostiky.
Keywords: Ostatní lékařské obory