Od střízlíka přes člověka k vorvaňovi Mozaika vzpomínek biologa, anatoma, vysokoškolského učitele - Klíma, Milan (Karolinum, 2018)
Milan Klíma (* 1932) si přál být ornitologem, ale z brněnského ústavu pro výzkum obratlovců nakonec přesídlil do Frankfurtu, kde více než čtyřicet let přednášel na lékařské fakultě a uzrál v osobnost, o jaké se opírá každé akademické prostředí. Plodem jeho fascinace anatomií živých organismů se kromě publikovaných objevů z nejrůznějších oborů (mj. embryologie a cetologie) staly ilustrované knihy a volné výtvarné práce. Klímovo ohlédnutí za řadou setkání s kolegy, studenty a především konkrétními problémy a vědeckými úkoly ukazuje svět přírodních věd jako krásnou, dobrodružnou oblast lidského poznání, která nás přibližuje k těm nejpodstatnějším otázkám lidské existence.
Keywords: Přírodní vědy