Dějiny etických teorií od Kanta po pragmatismus - Blažková, Miloslava (Karolinum, 2019)
Předkládaná publikace navazuje na učebnici Dějiny etických teorií I, vydanou poprvé v roce 2004. Postihuje vývoj etického myšlení od Kanta po pragmatismus. V centru pozornosti jsou nejvýznamnější osobnosti důležité pro vývoj etiky tohoto období. Vzhledem k převratu etického myšlení, který přinesl Kant, jsou u výkladu jeho etiky nejprve vysvětlena různá východiska a přesahy plynoucí z děl jeho předchůdců. Vlastním obsahem práce jsou etické systémy následujících autorů: Kant, Fichte, Hegel, Schelling, Feuerbach, Marx, Kierkegaard, Nietzsche, Bentham, J. S. Mill, Comte, Spencer, James a Dewey. Tímto výkladem by měl být čtenáři umožněn vstup do etiky 20. a 21. století.
Keywords: Ostatní