Prezidentství Baracka Obamy: naplněné vize? - Fiřtová, Magdalena (Karolinum, 2017)
Vdechnul Barack Obama v úřadu prezidenta Spojených států amerických (2009-2017) život svým vizím? Stal se tím, na koho aspiroval, tedy transformačním prezidentem, který vlije čerstvou krev do žil frustrované americké společnosti a naplní tím její potřebu nalézt novou definici amerického postavení ve světě? S koncem prezidentského mandátu se nabízí zhodnotit, zdali očekávání změny, která Barack Obama vzbudil u amerických voličů a světové veřejnosti, byla naplněna. Kniha nabízí pohled "zvenku", tedy z pera českých amerikanistů, "dovnitř" palčivých společenských problémů, které tíží Američany, a předkládá i výklad zahraničněpolitického angažmá USA. V kontextu současného rychle se proměňujícího, mnohdy až chaotického světa zůstávají transatlantické vztahy klíčovým pilířem zahraniční i bezpečnostní politiky České republiky. Navzdory brzkému hodnocení působení prezidenta Baracka Obamy ve funkci, může být snaha přenést do českého prostředí barvitou americkou diskusi o směru, kterým se USA v současnosti ubírají, užitečná pro všechny, kteří se zajímají o "dějiny přítomnosti", protože věříme, že právě jejich znalost pomáhá ovlivňovat naši budoucnost.
Keywords: Politologie