Beyond the World of Men Women's Fiction at the Czech Fin de Siècle - Chew, Geoffrey (Karolinum, 2024)
Tato sbírka otevírá okno do světa českého ženského psaní přelomu 19. a 20. století. Příběhy žen nucených ke sňatku, žen dohnaných k sebevraždě, o svádění, samotě i o rozpadu lesbického vztahu představují široké spektrum života žen v této době. Díla čerpají z města i venkova, z vyšší společnosti i ze skromnějších poměrů, nechybí ani několik překladů z němčiny, které připomínají, že česká literatura je společným dědictvím všech spisovatelů a spisovatelek, kteří žili a tvořili v Čechách a na Moravě. Výběr povídek spojuje nespravedlnost patriarchální společnosti a už samotná rozmanitost příběhů, které zde najdeme, svědčí o bohatství a hloubce zápasů, myšlení a zkušeností těchto žen.
Keywords: Česká klasika