Revmatologický výkladový slovník - Rovenský, Jozef (Grada, 2006)
Publikace obsahuje přehled termínů a definic v klinické revmatologii. Jedná se o abecední uspořádání vybraných nozologických jednotek ze skupiny nemocí pohybového aparátu, důležitých laboratorních údajů se zvláštním zřetelem na imunologické parametry, které jsou důležité při nozografickém ohraničení vybraných revmatických nemocí. Uvedené jsou i všeobecné principy farmakologické léčby při těchto nemocech. Ve slovníku nalezneme i jednotlivé nemoci z oblasti minerálního metabolizmu a metabolických osteopatií, základní problematiku revmatochirurgie a všeobecná hesla z oblasti fyzikální medicíny a rehabilitace včetně systémů funkčního hodnocení.Slovník předních slovenských odborníků, který v této podobě v naší ani slovenské literatuře zatím nenaleznete, obsahuje téměř 900 odborných hesel. Je určen lékařům prvního kontaktu, revmatologům, ortopedům, fyziatrům.Recenzoval prof. MUDr. Zbyněk Hrnčíř, DrSc., ze slovenštiny přeložil MUDr. Marek Orendáč.
Keywords: Revmatologie