Ukrajina mimo Západ Proč se většina světa nepřidala k podpoře Ukrajiny proti ruské agresi? - Horák, Slavomír (Karolinum, 2024)
Řada států nevnímá západní protiruské postoje po invazi na Ukrajinu jako samozřejmé: jen menšina zemí skutečně přijala a dodržuje sankce nebo omezila diplomatické styky. Tento "zbytek světa" (tvořený ovšem většinou populace včetně víc jak miliardových zemí jako Čína a Indie) obvykle sleduje vlastní zájmy, nebo naopak přímo podporuje ruský narativ - jaký odpovídá koloniální a postkoloniální (či studenoválečné) zkušenosti nebo jen antizápadnímu sentimentu. Nebo se jedná o čistě pragmatický přístup založený na ekonomických vazbách? Hraje v tom roli lokální politická kultura, charakter systému či personalismus místních elit? Jak ideologie odpovídá praktickým zahraničněpolitickým krokům a kde hledat důvody případných diskrepancí mezi těmito dvěma rovinami? Kolektivní monografie Ukrajina mimo Západ sleduje příčiny tohoto stavu především u zemí naladěných neutrálně, pragmaticky nebo přímo prorusky.
Keywords: Politologie