Views from the Inside. Czech Underground Literature and Culture (1948-1989) Manifestos - Testimonies - Documents - Machovec, Martin, (ed.) (Karolinum, 2018)
Svazek Views from the Inside přináší v pěti literárních dokumentech svědectví předních představitelů kultury českého undergroundu. Stavem hudebního undergroundu 70. let, jeho ideovými východisky a společenskou rolí se zabývá Ivan Martin Jirous ve své, dnes již věhlasné a opakovaně vydávané studii Zpráva o třetím českém hudebním obrození, kterou zde doplňuje vzpomínková stať Paula Wilsona. Tři následující texty byly psány pro konferenci o české literatuře, která se konala na New York University v březnu 1990. K původním východiskům českého literárního podzemí na přelomu 40. a 50. let se vrací Egon Bondy. Oblast samizdatové literární produkce 80. let mapuje ve své zprávě o Revolver Revue Jáchym Topol a undergroundová literatura 70. i 80. let je rovněž tématem druhé studie Ivana Martina Jirouse v tomto svazku. Kniha je doplněna doslovem editora M. Machovce, aktualizovanou bibliografií anglicky vydaných textů, filmografií a diskografií.
Keywords: Literární věda