Diabetologie pro sestry - Rybka, Jaroslav (Grada, 2006)
Celobarevná učebnice je určena nejen sestrám specialistkám v oboru diabetologie, ale všem sestrám, které pečují o pacienty trpící tímto stále častějším onemocněním. Zdravotní sestry i studenti získají nejnovější poznatky z oboru a naučí se včas rozpoznávat jednotlivé příznaky onemocnění i jeho možných komplikací, které mohou být pro pacienta velmi závažné. Kniha jim pomůže lépe rozpoznat potřeby nemocných a plánovat ošetřovatelskou péči nejen v léčebném procesu, ale i v diagnostice a následné péči. Velmi důležité je předcházení komplikací, čemuž sestra napomáhá řádnou edukací pacientů. Autor knihy je významný diabetolog, který je uznáván i v zahraničí. Ve své práci navázal na profesora Syllabu, zakladatele české diabetologie, a významně se zasloužil o další rozvoj tohoto oboru u nás.
Keywords: Ošetřovatelství - klinické obory