K identifikaci předpokladů v triatlonu - Kovářová, Lenka (Karolinum, 2013)
Autorka knihy předkládá ucelené pojednání o procesu výběru talentované mládeže v oblasti vytrvalostních sportů, konkrétně v triatlonu. Jejím cílem je nalezení vhodných indikátorů pohybového výkonu vytrvalostního charakteru s vysokou validitou k dané struktuře výkonu a přispění k intenzifikaci systému výběru talentů. Na základě definice struktury výkonu v triatlonu jako vytrvalostní sportovní činnosti zde autorka pomocí faktorové analýzy ověřuje celkový model předpokladů a vytváří komplexní testový profil. Ten je následně aplikován v několika kazuistických studiích. V rámci práce byl řešen základní problém výběru talentů, zejména v adolescentním věku, tedy oddělení dvou determinant tréninku - vrozených dispozic a vlivu intervencí. Vzhledem k použití metody strukturálního modelování (SEM) nabízí práce komplexní pohled na danou problematiku, a tak umožňuje detailní hodnocení proměnných a jejich vztahů.
Keywords: Sporty