Čeština nerodilých mluvčích s mateřským jazykem neslovanským - Kotková, Radomila (Karolinum, 2017)
Práce se zabývá charakteristikou "mezijazyka" studentů učících se češtinu jako cizí jazyk. Popis je založen na dlouhodobém výzkumu - analýze chyb psaného projevu skupiny studentů češtiny s mateřským jazykem neslovanským. Předmětem zkoumání byly chyby ve všech lingvistických oblastech s hlavním důrazem na morfosyntax. Chyby jsou popisovány ve vývoji, během období jednoho akademického roku. Výsledky kvantitativní analýzy podávají celkový obraz výskytu chyb v písemném projevu nerodilých mluvčích. Kvalitativní analýza systematických chyb pak umožňuje stanovit hypotézu o příčinách jejich vzniku a nabídnout návrhy na zlepšení metodiky výuky některých jazykových jevů.
Keywords: Ostatní jazyky