Kompletní náhrada chrupu - Zicha, Antonín (Karolinum, 2025)
Učební text se zabývá protetickou orální rehabilitací konvenčními celkovými náhradami, která má i přes pokrok soudobé dentální implantologie ve stomatologii stále své opodstatnění. Studijní materiál, členěný do 15 kapitol a doplněný 80 názornými obrázky, souhrnně pojednává o problematice celkových náhrad, a to jak teoreticky, tak z pohledu ordinační a laboratorní praxe. Úvodem je zmíněn i psychosociální aspekt kompletní ztráty zubů. Teoretická část se věnuje retenčním principům náhrad z fyzikálního hlediska a relevantním anatomickým poznámkám. Navazující kapitoly přinášejí přehled ordinačních a laboratorních fází ošetření. Je uveden průběh vyšetření, praktický návod na otiskování čelistí, postup při rekonstrukci mezičelistních vztahů a doporučení pro výběr a estetické uspořádání zubů. Dále je popsána zkouška modelů náhrad, předání náhrad do užívání a instruktáž pacienta. V laboratorní části jsou zmíněna statická pravidla pro uspořádání zubních oblouků a montáž modelů do artikulačních přístrojů. Závěrečné kapitoly pojednávají o imediátních a hybridních náhradách, opravách a rebazích celkových náhrad. Publikace je určena pro studující oboru zubní lékařství a zubní technik na lékařských fakultách a vyšších odborných zdravotnických školách.
Keywords: Stomatologie