Biografický slovník 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy 1945-2008. 1. svazek A-L. - Černý, Karel (Karolinum, 2018)
Dějiny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jsou jedním z trvalých badatelských úkolů Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků a biografie jejích pracovníků patří v jeho rámci k "základním kamenům". Kniha navazuje na starší publikace stejného druhu, a to především na Biografický slovník pražské lékařské fakulty 1348-1939, vydaný ve dvou dílech v letech 1988 a 1993, a dále na Biographisches Lexikon der Deutschen Medizinischen Fakultät in Prag 1883-1945 z roku 1998. Všechny tyto svazky představují důležitou součást historie fakulty a univerzity. Předkládaný slovník tedy začíná rokem 1945, za konečné datum byla zvolena pro dějiny univerzity symbolická a důležitá osmička (1348 založení UK, univerzitní reformy let 1848/49, dopad roku 1948 na dějiny univerzity). První svazek zahrnuje osoby s příjmením začínajícím písmeny A-L. Je doplněn soupisem pracovišť pražské lékařské fakulty, tak jak se ve své vnitřní struktuře historicky vyvíjela.
Keywords: Slovníky