Perspektivy konce Thomas Pynchon a americký román po 11. září - Olehla, Richard (Karolinum, 2014)
Monografie pohlíží na současnou americkou prózu v kontextu společenských a historických změn, které se odehrály po teroristických útocích 11. září 2001 v New Yorku. Autor analyzuje přístup amerických autorů k tématu 11. září a problematiku konce světa obecně: konec je zde chápán jako pozitivní událost, jako příležitost dozvědět se více o povaze světa, ve kterém žijeme. Interpretace děl se však neomezuje pouze na současnost, přináší i zajímavé vhledy do kulturní historie Spojených států.
Keywords: Ostatní