Aristeia promachón Proměny ideálu hrdinství mezi jezdeckou aristokracií a hoplíty - Kouřil, Jiří (Karolinum, 2025)
Publikace se zaměřuje na vojenské hodnoty nejlepších řeckých válečníků, jejich hrdinské skutky na bojišti i na kulturní a filosofické ideály, které byly s pojmem aristeia spjaty. Aristeia je řecký výraz označující mimořádně statečné chování v bitvě, doklad odvahy a válečné hodnoty muže - patřila k určujícím principům řeckého světa. Úzce s ní souvisely i další klíčové hodnoty, jako aristeion (odměna za hrdinství), timé (čest), kleos (sláva), areté (zdatnost, dokonalost), kalokagathia (harmonie těla a duše), andreia a andragathia (statečnost). Kniha popisuje vývoj a proměny ideálu aristeia jak v rovině horizontální (časové), tak v rovině vertikální (sociální). Zvláštní pozornost věnuje rozdílnému pojetí tohoto principu u hippeis, jezdecké aristokracie, a u hoplítai, těžkooděnců, kteří na scénu vstoupili po tzv. hoplítské revoluci.
Keywords: Dějiny