Cestami textem Interpretační úlohy ve středoškolské výuce literatury - Vojtíšek, Ondřej (Karolinum, 2025)
Tázání po podobě a smyslu literární výuky na českých středních školách je nestabilním terénem. Kniha Cestami textem nabízí odpověď v dílčím, ale podstatném segmentu: v otázce dovednosti interpretovat literární text a možnosti tuto dovednost vyučovat a ověřovat. Výchozí pozicí je pro publikaci literární teorie - tou jsou podkládány výukové postupy, které jsou průběžně prezentované na prověřených učebních materiálech, často založených na vlastních interaktivních konceptech (interpretační mapy, rozhodovací diagram, gamebook aj.).
Keywords: Literární věda