Cesta z Ruska Ruská agrese proti Ukrajině a její důsledky - Zdeněk, Kříž (Masarykova univerzita, 2023)
"Ruská agrese proti Ukrajině, která začala 24. února 2022, doposud vyhnala z domova přibližně 7,5 milionu lidí, zapříčinila ztrátu zhruba 200 000 lidských životů a materiální škody, které jdou do stamiliard amerických dolarů. Jedná se o nejhorší ozbrojený konflikt v Evropě od roku 1945. Nakladatelství Masarykovy univerzity Munipress vydává ke smutnému výročí této války knihu Cesta z Ruska s podtitulem Ruská agrese proti Ukrajině a její důsledky. Kniha vychází jako čtvrtý svazek v edici "Mezi žánry"" a její autor Zdeněk Kříž, profesor Fakulty sociální studií MU, v ní přibližuje historické souvislosti rusko-ukrajinského konfliktu a rozebírá dosavadní průběh války a důsledky ruské invaze. V úvodu knihy je pozornost věnována procesu rozpadu Sovětského svazu, který je důležitým kontextem pro pochopení rusko-ukrajinské krize. Další kapitoly se zabývají ilegální anexí Krymu a rozpoutáním války na Donbase v letech 2014-2015, po níž se na straně Ruska a Ukrajiny zintenzivnily vojenské reformy. Detailnímu popisu průběhu vojenských operací během roku 2022, spojených s rozsáhlou zahraniční pomocí Ukrajině, předchází kapitola, která se věnuje diplomacii v předvečer vypuknutí války. V závěru knihy je diskutován možný výhled konfliktu v roce 2023."
Keywords: Politologie