Potenciál migrace Hranice, karantény a osudy meziválečných uprchlíků - Adrien, Palladino (Masarykova univerzita, 2022)
Politická situace a stupňující se společenské napětí v meziválečných zemích Rusku a Německu vyhnaly z domovů statisíce lidí a přiměly je hledat útočiště v cizině. Překračování hranic na cestě do bezpečí bylo však spojeno s mnoha obtížemi. Uprchlíky z Ruska zasáhla mimo jiné protiepidemická opatření, která měla zastavit smrtící tyfovou vlnu. Podobná opatření stála o několik let později v cestě německým židům prchajícím před Hitlerem. Útěk přes hranice a zkušenost emigrace se projevily i v životních osudech a dílech spisovatelek Irène Némirovsky a Hélène Iswolsky a historiků umění Nikodima Kondakova, André Grabara, Richarda Krautheimera a Ernsta Kitzingera. Přestože se museli potýkat s četnými těžkostmi, život v exilu jim poskytl i řadu nových možností, díky nimž významnou měrou obohatili společnost, která je přijala. Kniha pojednává o událostech sto let starých, avšak témata, kterým se věnuje - uzavírání hranic, sanitární opatření a emigrace, jsou palčivě aktuální i dnes.
Keywords: Umění a kultura