Náhoda - Kupka, Karel, Václav (Eknihy hned, 2017)
Příběh románu začíná v dubnu 1945, kdy spojenecká vojska zaútočila na zbytky ustupující německé armády v okolí Ostravy. Zejména útokem ze vzduchu se spojenci snažili zlomit odpor německé armády, která se opevnila na vršku Padařov nad obcí Háj ve Slezsku. Na tomto strategickém místě byl ve třicátých letech minulého století vybudován mohutný komplex podzemního opevnění, který měl od severu chránit území mezi Jeseníky a Beskydy, které je také nazýváno Moravskou branou. Celá linie opevnění se táhla podél severní hranice Moravy od Bohumína, až po Kralický Sněžník. Tolik na úvod z historických pramenů.
Keywords: Krimi, detektivky