Informační žurnalistika Redakce - reportéři - žánry - Jaroslav, Čuřík (Masarykova univerzita, 2025)
Publikace Informační žurnalistika se věnuje praktické žurnalistice v online a tištěných médiích, především žurnalistice informační, chápané jako širší zpravodajství. Autor přitom vychází z aktuálních trendů - základním zdrojem jsou expertní rozhovory s novináři významných českých a slovenských online a tištěných médií. Cílem je popsat organizaci práce redakcí, reportérů a editorů zpravodajství, upozornit na možná úskalí této činnosti a přiblížit některé žánry využívané v dnešních médiích. Publikace může být užitečná nejenom začínajícím novinářům a studentům žurnalistiky, ale lze ji svým způsobem považovat i za drobný příspěvek k mediální výchově a k boji proti fake news, zejména těm neúmyslným, způsobeným neprofesionalitou a neznalostí, které vyplývají z nekvalitní novinářské práce.
Keywords: Žurnalistika a komunikace; Jazyky, komunikace, etika