Historik Jiří Špét Život a dílo - Jan, Dolák (Masarykova univerzita, 2010)
Práce pojednává o PhDr. Jiřím Špétovi, CSc. (1928). Absolovoval Filozofickou fakultu Karlovy univerzity, obor čeština-dějepis. Krátce učil na základních a středních školách. Pracoval v několika muzeích a jako zástupce ředitele Ústředního muzeologického kabinetu. V letech 1972-1990 působil jako referent pro muzejnictví Ministerstva kultury České republiky. Vyučoval na pomaturitním studiu muzejnictví a konzervátorství, přednášel na katedře muzeologie brněnské univerzity i pro Letní školu muzeologie. Publikoval drobné stati a recenze, ale i rozsáhlé studie a monografie, včetně bibliografií. Rozsáhlá byla i jeho publikační činnost "nemuzeologická", věnovaná historii, historiografii, teorii a dějinám bibliografie, metodice výuky dějepisu apod.
Keywords: Dějiny