PRAGANO - Český triumf na hokejovém MS 2024 - Tomáš, Procházka (Čas, 2024)
Hokejový svátek, který v květnu 2024 hostila Praha a Ostrava, se proměnil v nečekaný, ale o to sladší a zářivější triumf domácí reprezentace. Našim hráčům, vedeným novým trenérem Radimem Rulíkem, se před bojem o mety nejvyšší příliš nevěřilo. Neuvěřitelné se však stalo skutečností! Směs týmové soudržnosti, bojovnosti, obětavosti, nezbytného štěstí, ale také nezpochybnitelné kvality dovedla české hokejisty na samotný vrchol. Základní skupinou prošli tak, jak potřebovali, ve čtvrtfinále vrátili Američanům předchozí porážky na domácích šampionátech, v semifinále zasypali do té doby suverénní Švédy kanonádou gólových střel... a v napínavém finále dokázali přehrát vynikající Švýcary. Pod rozhodující trefou je podepsán ten, od kterého to celý národ čekal: David Pastrňák. Avšak nejen on a další velká jména z NHL, také všichni ostatní hráči včetně těch, kteří do závěrečných zápasů z nejrůznějších důvodů třeba ani nezasáhli, si zaslouží náš vděk a obdiv. V tomhle týmu byl zkrátka hvězdou v dobrém slova smyslu každý: od gólmana Dostála až po náhradníky. Totéž platí pro realizační tým... a v neposlední řadě pro skvělé fanoušky, kteří proměnili sebe v pověstného sedmého hráče a celé Česko v hokejové království. Cestu za zlatem zasvěceně a čtivě popisuje publicista a bývalý hokejista Tomáš Procházka, který má k této hře celoživotní vztah. Jeho text je doplněn fotografiemi, statistikami, soupiskami a celou řadou zajímavostí a postřehů. Kniha PRAGANO - Český triumf na hokejovém MS 2024 navazuje na jeho úspěšné publikace Nagano 1998 aneb Turnaj století očima šampionů a Praha 1985 - Zlato z domácího šampionátu.
Keywords: Sport