Mladí a nevšední Studie občanského života mladých lidí z etnických menšin a majority v České republice - Zuzana, Petrovičová (Masarykova univerzita, 2012)
Cílem knihy je zachytit, jak mladí lidé ze dvou etnických menšin (romská a ukrajinská) a společenské majority vnímají současnou českou společnost a jak na ní jako občané participují. Všímáme si celkového hodnocení společnosti, důvěry v její instituce, přesvědčení o vlastním vlivu na společnost a vnímané diskriminace. Dále se věnujeme tomu, jaké typy (vzorce) občanské participace se u mladých lidí objevují a zda příklon k jednotlivým typům participace souvisí s postavením člověka ve společnosti, vnímáním společnosti a sociálním prostředím, ve kterém se pohybuje. Ve svých analýzách pracujeme se dvěma druhy dat (dotazníkové šetření a skupinové rozhovory), získanými v letech 2010-2011.
Keywords: Sociologie