Diagnóza neplodnost Sociologický pohled na zkušenost nedobrovolné bezdětnosti - Lenka, Slepičková (Masarykova univerzita, 2014)
Kniha zkoumá neplodnost jako medicínsky konstruovanou podmínku a zároveň jako specifický sociální status. Cílem výzkumu bylo zjistit, jakou roli hraje neplodnost v rámci individuální biografie ve společnosti, která si rodičovství vysoce cení a zároveň se vyznačuje jednou z nejnižších porodností v Evropě. Autorku zajímalo, jak se lidé adaptují na situaci, kdy se jejich životní plány dostanou do střetu s překážkami na úrovni fyzického těla i společenských hodnot. Data byla sbírána prostřednictvím hloubkových rozhovorů, jejichž analýza je představena ve čtyřech kapitolách. Každá z nich se zabývá jednou z dimenzí zkušenosti s neplodností a její léčbou: první je věnována časovému a věkovému aspektu léčby neplodnosti, druhá kontaktu neplodných coby pacientů s lékaři a medicínou, třetí se zabývá genderovými rozdíly v reakci na neplodnost a čtvrtá způsoby, jakými se neplodné páry rozhodují o léčbě neplodnosti a budoucím rodičovství.
Keywords: Zdravotnická a lékařská literatura