Presidents above Parties? Presidents in Central and Eastern Europe, Their Formal Competencies and Informal Power - Vít, Hloušek (Masarykova univerzita, 2013)
Postavení prezidenta v jiných než prezidentských politických systémech patří k méně analyzovaným aspektům politiky. V zemích střední a východní Evropy může přitom existovat určitá diskrepance mezi formálním a reálným postavením hlav států. Předkládaná, anglicky psaná kniha mapuje, zda se zde po roce 1989 objevily tendence k většímu zapojení či osobnímu angažmá prezidentů v každodenní politice, co bylo jejich příčinou, jak se projevovaly a zda je můžeme vysvětlit spíše osobností prezidenta, nebo strukturou politických příležitostí, která nabídla prezidentovi větší prostor pro osobní politickou realizaci.
Keywords: Politologie