Ozbrojené konflikty po konci studené války - Zdeněk, Kříž (Masarykova univerzita, 2012)
Představovala studená válka, respektive její ukončení nějaký zásadní milník ve vedení ozbrojených konfliktů? Právě na tuto ústřední otázku odpovídá předkládaná publikace. Snahou autorského týmu přitom bylo shrnout dosavadní bádání v této oblasti a podat komplexnější obrázek o tom, k jakým změnám v rámci ozbrojených konfliktů v posledních dvou dekádách skutečně došlo a jaké jsou příčiny a důsledky těchto změn. První část publikace se zabývá proměnami ozbrojených konfliktů z pohledu vědy o mezinárodních vztazích (typologie ozbrojených konfliktů, reflexe ozbrojených konfliktů v teoriích mezinárodních vztahů, proměny koncepce spravedlivé války, změny v jednání aktérů mezinárodních vztahů a tradičních institutech pojících se k vedení ozbrojených konfliktů, jako jsou mírové mise a operace OSN či stanovování a prosazování mezinárodních embarg a dalších forem retorzí či represálií). V druhé části se jednotlivé kapitoly věnují proměnám mezinárodního práva a právních institucí, a to jak v rovině obecné, tak v oblasti mezinárodní trestní spravedlnosti či ochrany lidských práv za ozbrojených konfliktů. Zařazeny jsou též texty analyzující roli mezinárodních a domácích soudů v hodnocení legality ozbrojených konfliktů a procesy postkonfliktní obnovy a usmiřování.
Keywords: Politologie