Cesty autorské pohádky po roce 2000 v České republice a v Bulharsku - Martina, Salhiová (Masarykova univerzita, 2021)
Monografie se zabývá jedním z žánrů dětské literatury (literatury pro děti a mládež) - současnými autorskými pohádkami vydanými v letech 2000 až 2020 v České republice a v Bulharsku. Autorka v ní pomocí srovnávací metody a analýzy děl sleduje vývojové posuny v žánru autorské pohádky v obou národních literaturách. Publikace se výběrově zaměřuje na nejvýraznější typy autorských pohádek a je rozdělena do čtyř částí: folklorem ovlivněné pohádky, deníkové a kalendářové pohádky, lyrizované a rytmické pohádky, humorné a nonsensové pohádky. Kvůli míšení různých literárních žánrů jde však pouze o orientační a přibližné členění.
Keywords: Ostatní; Sociologie