Zvol si mou cestu! Edukační aktivity subkultury freeganů ve veřejném prostoru - Kateřina, Lojdová (Masarykova univerzita, 2014)
Je v konzumní společnosti luxusem mít, nebo nemít? Existuje v dnešní době ještě revolta, nebo jsou její současné projevy jen mainstreamem s komerční značkou revolty? Jakou stopu zanechává člověk v přírodě? Jakou stopu zanechává v člověku kultura, zejména ta konzumní? Tyto otázky si nepokládají jen odborníci ve vzdělávacích institucích, nýbrž i ti, kteří ke vzdělávání nebyli formálně ustanoveni. Náš etnografický výzkum jsme zaměřili na subkulturu freeganů. Právě oni hledají ekologicky šetrný způsob života v rámci konzumní společnosti. Svůj osobitý životní styl si však nenechávají pouze pro sebe a nabízejí ho také široké veřejnosti. Identifikujeme cíle a prostředky, které k tomu využívají. Freegani se tak pasují do role specifických vzdělavatelů, a proto je můžeme označit jako neoficiální vzdělávací agenty. Publikace otevírá uvažování o edukační realitě v současnosti. Nevztahuje se jen ke vzdělávacím institucím, ale i k širokému veřejnému prostoru. Co to znamená pro instituci školy? Jsou pro ni neoficiální vzdělávací agenti hrozbou? V čem se samozvaní vzdělavatelé odlišují od formálního vzdělávání? Publikace poukazuje na netradiční souvislosti mezi vzděláváním, subkulturami a globálními problémy. Tato tři rozdílná témata se na základě výzkumu subkultury freeganů ukázala jako provázaná.
Keywords: Ostatní