Stárnutí na venkově Podoby aktivního stárnutí a kvalita života v rurálních oblastech - Marcela, Petrová (Masarykova univerzita, 2019)
Publikace prezentuje multi-zdrojové výsledky života starších obyvatel heterogenních vesnických oblastí. Zaměřuje se na diskusi mýtů spojených s vesnickým životem (vesnická idyla, vesnice jako stále a všude stejná, stará, pomalá, chudá, zelená, sociálně soudržná, vesničané jako zaostalí, bez aktérství, bez programu, aj.). Kniha je tak doplněním dosud absentující reflexe dominantních (sociálně/politických) konceptů jako "aktivní stárnutí" nebo "age-friendliness" (věková přátelskost) z pohledu potenciálně specifických potřeb seniorské populace v rurálních kontextech.
Keywords: Sociologie