Traumatologie ve schématech a RTG obrazech - Ferko, Alexander (Grada, 2006)
Tato v naší litertuře zatím ojedinělá publikace pomáhá čtenáři v orientaci v problematice úrazů. Kniha je určena především studentům medicíny ale i mladším lékařům ve specializační přípravě. Ocení ji jak traumatologové - chirurgové a ortopédi, tak lékaři urgentních příjmů nemocnic a radiodiagnostici.Těžiště knihy je v diagnostice jednotlivých poranění. Přináší přehled běžných dostupných projekcí při klasickém rentgenovém vyšetření a pomáhá při výběru vhodných vyšetření na základě anamnézy a fyzikálního vyšetření. Léčba je zmíněna pouze v principech. Součástí knihy je 280 rentgenových obrázků a schémat, které vedou ke správnému hodnocení rentgenologických nálezů. Současně je upozorněno na některé méně časté nálezy a zdroje nejčastějších omylů a chybných interpretací.V apendixu jsou uvedeny nejčastější klasifikace zlomenin končetin a poranění páteře, stejně tak i klasifikace poranění měkkých tkání.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie