Populist Political Parties in East-Central Europe - Vlastimil, Havlík (Masarykova univerzita, 2012)
Monografie mapuje populistické politické strany v regionu střední a východní Evropy, resp. v postkomunistických členských zemích Evropské unie. Autoři jednotlivých kapitol vycházejí z typologie populistických stran (exclusively a non-exclusively populist parties) představené v úvodní kapitole knihy. V jednotlivých kapitolách - případových studiích jsou analyzovány vybrané aspekty populistických stran. Přiblížena je jejich historie a vývoj, organizační struktura, ideologická profilace, charakter voličské základy a pozice ve stranickém systému. Publikace navazuje na řadu odborných textů věnovaných populismu nejen ve sledované oblasti, ale i v dalších evropských i neevropských zemích. Jedná se ale o první publikaci systematicky zpracovávající tuto problematiku v daném regionu.
Keywords: Politologie