Telekomunikační řešení pro informační systémy síťových odvětví - Zelinka, Tomáš (Grada, 2009)
Odborná publikace se zabývá účelným návrhem telematických systémů, a to z té nejméně propracované a dosud opomíjené části - telekomunikačního prostředí, které však je v řadě případů tou nejkritičtější a nejnákladnější komponentou celého telematického řešení.Metoda návrhu telematických systémů začíná logicky analýzou navrhovaných aplikací. Pro tento rozbor je využívána metodika modelovacího jazyku UML, jež je návodem strukturovaného návrhu telematických systémů od soupisu uživatelských požadavků, po definici základních aktérů systému a jimi požadovaných funkcí, až po objektový návrh, návrh procesů zachycených v sekvenčním či stavovém diagramu. UML zachycuje navrhované telematické řešení, čímž se eliminuje nedorozumění, jako vedlejší produkt vzniká základní dokumentace k projektu a zároveň na projektu může pracovat více analytiků a sdílet či vyměňovat si své závěry. Každý návrh musí počítat s budoucími změnami, vyššími verzemi a upgrady.
Keywords: Internet, komunikace, sítě