Onemocnění karotid a velkých cév aortálního oblouku - Čertík, Bohuslav (Grada, 2005)
Autoři se rozhodli pro sepsání této nové monografie, přesto, že na našem knižním trhu existují i další publikace zabývající se stejnou či podobnou tematikou. Jsou zastánci určitého léčebného postupu, a svůj postoj deklarují následujícími větami: Operace na cévním systému, především pak tepnách zásobujících mozek musí provádět vysoce erudovaný chirurg, manuálně zručný a šetrný k měkkým tkáním. Lhostejno, zda cévní chirurg či neurochirurg, ale chirurg respektující zásady cévní chirurgie, jejichž podstatu vyjádřil v jediné větě profesor C. Rob: "S minimálně možným výkonem dosáhnout maximálního prospěchu pro nemocného.."
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie