Kostelní věže a zvonice Kampanologie, navrhování, poruchy, rekonstrukce a sanace - Lunga, Radek (Grada, 2010)
Jediná kniha v ČR zabývající se problematikou oprav a sanací kostelních věží a zvonic, zejména z hlediska statického, dynamického zatížení (od zvonů), zevrubným popisem poruch a návrhy řešení. Kniha pro projektanty a architekty, kampanology, investiční techniky, soudní znalce až k pracovníkům památkové péče je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá kampanologií (zvony), zvonovou soustavou, umístěním, zavěšením a pohonem zvonů. Autor přináší informace o nových i historických zvonech, o provozu, opravě a údržbě zvonů i o pravidlech bezpečnosti, která je na věži třeba dodržovat. Druhá část je věnovaná zásadám pro navrhování kostelních věží, zvonovým stolicím, zastřešením věží, stavebním problémům a jejich řešení. Kniha je doplněna bohatou obrazovou přílohou.
Keywords: Stavebnictví