Kardiologické minimum pro praktické dětské lékaře - Rucki, Štěpán (Grada, 2006)
Publikace přehledným a srozumitelným způsobem pojednává o základních kardiologických problémech, se kterými se setkává dětský lékař ve své každodenní praxi. V prvních kapitolách knihy jsou postupně probrány nejčastější klinické problémy jako srdeční šelest, poruchy rytmu, synkopa a bolesti na hrudi v dětském věku. Další časti publikace jsou věnovány otázkám vyšetření před zařazením dítěte do sportovní aktivity a péče o dětí před srdeční operací a po ní. Jsou shrnuty zásady prevence infekční endokarditidy. Předmětem další kapitoly je diagnostika a léčba hypertenze u dětí a kapitola o zásadách prevence aterosklerózy v dětském věku uzavírá publikaci. Kniha je určena především praktickým dětským lékařům, může však být také užitečnou pomocí všeobecným pediatrům pracujícím u lůžka.
Keywords: Pediatrie