Příběhy a úkoly pro chytré děti - Breníková, Markéta (Grada, 2005)
Výjimečná publikace Markéty Breníkové Příběhy a úkoly pro chytré děti si klade za cíl rozvíjet u nejmenších čtenářů zájem o čtení. Autorka zvolila formu příběhů odpovídající náročnosti probírané látce. Texty tak budou moci číst již děti z prvních tříd a na zábavných testech i kontrolních křížovkách se budou učit dále pracovat s textem. (Vyhledávat konkrétní situace, využívat slovní zásobu, rozvíjet cit pro jazyk, pracovat s informací, číst s porozuměním apod.) Náročnější příběhy jsou určeny dětem třetí třídy základní školy. Příběhy počítají i s genetickou metodou, a proto jsou první texty psané pouze velkými písmeny. Neopomenutelnou výhodou jsou ikony označující typ úkolu, které umožňují samostatnou práci žáků.
Keywords: Pedagogika; Předškolní pedagogika