Kůže - zpracování a výrobky - Floriánová, Olga (Grada, 2005)
Jediná publikace na českém trhu, která se věnuje nejrůznějším výrobkům z kůže vznikajících v různých kožedělných odvětvích. Výhodou pro čtenáře jsou komplexní informace o více řemeslech, kterými se kvůli velkému množství kožených produktů kniha zabývá. Čtenář se seznámí s historií a může si vytvořit představu o širokém sortimentu výrobků (obuv, řemeny a opasky, kožichy, kabely a brašny, rukavice, sedla, chomouty, postroje, biče a jiné), dozví se, jakým způsobem se kůže zpracovávala (koželužství, jirchařství), jaký druh kůže je potřebný pro ten který výrobek. Nejvíce se však dozví v návodných a srozumitelných kapitolách o technologii a postupech při zpracování a výrobě - jak o základní (šití, tvarování, pletení apod.), tak i o různých zdobných technikách (vyšívání, ražba, rytí, vybíjení apod.). Kniha je určena všem zájemcům o rukodělnná řemesla, ale s úspěchem ji může vyžít i profesionální řemeslník či výtvarník.
Keywords: Řemesla